Як зберігати виноград

Як зберігати виноград

Для тривалого зберігання підходять тільки сорти середнього і пізнього терміну дозрівання з товстою шкіркою і пружною м'якоттю.
Грона разом зі шматочком лози 8-10 см зрізають секатором у суху прохолодну погоду, тримаючись за гребінь і не торкаючись ягід, щоб не стерти восковий наліт на ягодах. Знятий виноград не можна залишати відкритим під палючим сонцем. Перед закладанням на зберігання потрібно обережно видалити маленькими ножицями сухі, гнилі, пошкоджені та недозрілі ягоди.

У темних вентильованих приміщеннях: підвалах, "теплих" мансардах, горищах, сараях за t від 0 °С до + 5...+7 °С і вологості не вище 80%. За таких умов можливі такі способи зберігання:

• Грона підвішують на мотузку за прищіпку (як білизну) в прохолодному приміщенні, наприклад, на горищі. Можна зв'язати міцною мотузкою два грона і перекинути їх через мотузку. Мотузки розміщують на різній висоті, щоб підвішені грона верхніх рядів не зачіпали нижні. Спосіб трудомісткий.

• Зберігання на зелених гребенях підходить для зберігання невеликого врожаю. Для цього грона ріжуть разом із частиною лози. Над гроном залишають лозу завдовжки 5-6 см, а під гроном - 20-30 см. Нижньою частиною лозу поміщають у пляшку або в банку з водою з додаванням таблетки аспірину або активованого вугілля. Виноград не втратить свіжості 2 місяці. За такого способу зберігання можливі втрати цукру.

• У ящиках, у лотках, вистелених чистим папером, грона розкладають в один шар гребенями догори і зберігають 1,5-2 місяці. Можливі спалахи грибних інфекцій, тому періодично "запаси" потрібно перевіряти.

• У холодильниках виноград може зберігатися до 4 місяців за t +2...-1°C. Якщо є опція "контроль вологості", і її можна встановити на показник 90-95% - до 7 місяців. Грона укладають на поличках гребенем догори в один шар. Якщо в морозильній камері можна підтримувати t -20...-24 °C, ягоди можна зберігати в ній. Хороша якість можлива тільки за одноразового заморожування, тому залишки винограду, що не з'їли, в морозилку вже не прибирають - краще заморозити ягоди невеликими порціями. Для заморозки підходять повністю дозрілі ягоди переважно темнозабарвлених сортів. Заморожені ягоди краще відтаюють в холодній воді - це дасть змогу уникнути розриву тканин усередині ягоди.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Напишіть коментар*
25 + ? = 27
Введіть капчу*