Цiкаві факти про виноград

Ця рослина – одна з перших, що людство почало культивувати, це сталося за 5-6 тисячоліть до нашої ери. Виноград - ще, напевне, найбiльш інтернаціональна рослина: зустріти мальовничі грона можна на будь-якому континенті. Сортів - більше 8000. Для зручності вони діляться на чотири основні: столові, винні, "на родзинки" і виноград для виготовлення солодких соків.

Запорука всесвітньої популярності винограду - в його корисних властивостях, з якими буде цiкаво ознайомитися для будь-кого, хто прагне вести здоровий спосіб життя.

1. До складу винограду входить більше 150 біологічно активних речовин, у тому числі понад десяти вітамінів, білки (0.6 г), жири (0.2 г), вуглеводи (16.8 г), харчові волокна (0.6 г), пектин (0.6 г), органічні кислоти (0.84 г), такі мікроелементи як залізо (600 мкг), йод (8 мкг), кобальт (2 мкг), марганець (90 мкг), мідь (80 мкг), молібден (3 мкг), фтор (12 мкг ), цинк (91 мкг). Калорійність 100 грам винограду становить приблизно 65 ккал.

2. В стиглих ягодах винограду міститься 14-25 відсотків розчинних і легко засвоюваних організмом рiзновидiв цукру у вигляді глюкози і фруктози. Глюкоза неймовірно корисна для організму, бо це саме той вид цукру, в який повинні перетворитися всі інші, перш ніж надійти в кров людини.

3. Здавна виноград не тільки споживають, але і використовують при лікуванні багатьох захворювань: анемії, гіпертонії, подагри, артриту, ангіни, захворювань нирок, хронічних захворювань шлунка (гастрит) і кишечника (атонія, запор, геморой), також печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів, легенів (туберкульоз, бронхіальна астма, плеврит). Виноград сприяє поліпшенню обміну речовин, а також допомагає при нервовому виснаженні.

4. За вмістом поживних речовин, крім жирів, виноград найбільш близький молоку.

5. Популярнi кавказькi ласощі чурчухела у вигляді ковбасок отримують шляхом згущення соку плодів винограду. Отриманий продукт потім начиняють горіхами.

6. З винограду - точніше, родзинок - можна приготувати чай: 250 грамів родзинок залити 750 грамами води, додати чайну ложку патоки, перемішати, настояти годину, процідити, зберігати в холодильнику. Вживання 200 грамів цього напою в день сприяє поліпшенню імунітету.

7. Виноградний сік не можна вживати при діареї, діабеті, набряках, гіпертонії, хронічному фарингіті, виразковiй хворобi шлунка і дванадцятипалої кишки, в разі наявності надлишкової маси тіла або ожиріння, онкологічних захворюваннях шлунка. На багатьох форумах в iнтернетi також часто пишуть, що виноград небажано вживати Небажано на завершальній стадії вагітності,   це може негативно позначитися на роботі молочних залоз.

8. Майже 80 тисяч квадратних кілометрів на планеті Земля засаджено виноградом. 71% врожаю використовується для виробництва вина, 27% вживається як свіжих фруктів і 2% в якості сухофруктів. Країни-лідери з вирощування винних сортів: Іспанія (11750 км ²), Франція (8640 км ²), Італія (8270 км ²).

9. Річний рівень споживання столового винограду в Україні на душу населення не досягає 1 кілограма, тоді як необхідна норма - 8-10 кг.

10. Виноградна лоза - символ Ісуса Христа, причому на основі його власного увтерджденія-метафори. Взагалі, виноград часто згадується в Біблії, а також зображується на картинах, скульптурах, монетах, медалях, гербах і т.д.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім\'я*
Email
Напишіть коментар*
19 + ? = 29
Введіть капчу*